tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Sója potvrdila v decembri svoju pozíciu prorastového lídra, keď sa v súlade s našimi očakávaniami vyšplhala k cenovke 15,3 USD za bušel (562 USD/t), čo bola súčasne aj úroveň jej 200–dňového cenového priemeru. Komodita však následne potvrdila skutočnosť, že nateraz nemá dostatok síl predĺžiť svoju rastovú šnúru, keď v úvode januára korigovala späť pod 15 USD za bušel.

Uväznená medzi úrovňami svojho 50–denného a 200–denného priemeru tak indície naznačujú na to, že sója sa bude nateraz pohybovať prevažne v bočnom cenovom pásme ohraničenom práve týmito dvomi úrovňami. Pokračujúce suché počasie v Argentíne ako i pretrvávajúce dynamické tempo exportov sóje z USA boli hlavnými faktormi, ktoré dokázali v decembri tlačiť opatrne ceny komodity nahor. Na druhej strane ako protiváha pôsobila pretrvávajúca vízia príchodu rekordnej úrody plodiny v Brazílii, ktorej sa až na vybrané menšie regióny sucho vyhýba. Predpokladá sa pritom, že USDA v najnovšom WASDE reporte bude ešte mierne navyšovať svoj odhad nadchádzajúcej úrody sóje v Brazílii a to na rekordných 153 mil. ton. Tento faktor tak môže v januári vyvíjať tlaky na pokles ceny komodity. USDA však súčasne bude s veľkou pravdepodobnosťou redukovať odhad úrody v Argentíne a tiež vďaka rýchlym exportom sóje z USA môžu prekvapiť dáta v podobe väčšieho poklesu tamojších zásob ako aktuálne analytici očakávajú. Zdá sa tak, že sója by sa v januári mohla vplyvom týchto protichodných síl správať vyvážene a oscilovať ďalej medzi 14,5 až 15,3 USD za bušel.

Ak chce komodita pomýšľať na ďalší cenový rast, potrebuje uzatvoriť nad cenovkou 15,3 USD za bušel. V takomto prípade by sa novým cenovým cieľom komodity mala stať cenovka 16,15 USD/bušel.

 

David Karkulín  

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov