tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Tak ako sme očakávali, pšenici sa na burze CBoT v októbri nepodarilo dostať nad svoju úroveň rezistencie ležiacej na 9,5 USD za bušel. Skôr naopak, silný dolár sa staral o relatívne pomalé tempo exportov komodity z USA, čo v kombinácii s výhľadom ďalšej rekordnej setovej produkcie pšenice postupne stlačilo jej ceny späť k 8,3 USD za bušel.

A to napriek tomu, že značná časť pestovateľských oblastí ozimnej pšenice v USA aktuálne vykazuje výrazný pôdny vlahový deficit, čo môže v najbližších týždňoch skomplikovať vzchádzanie porastov a tým vytvoriť menej vhodné podmienky pre ich prezimovanie.

O vzrušenie na trhu sa však koncom mesiaca postaralo Rusko, ktoré sa rozhodlo odstúpiť od dohody o ukrajinských exportoch obilnín po mori po tom, čo Ukrajina zaútočila na ruskú námornú flotilu na Kryme. Správa katapultovala ceny pšenice na CBoT o limit nahor opäť nad 9 USD za bušel.

Následne však diplomatické úsilie Turecka a OSN obmäkčilo Moskvu a Rusko sa po dvoch dňoch znovu vrátilo k plneniu dohody. Cena pšenice tak znovu poklesla k 8,3 USD za bušel. Keďže aktuálne platná dohoda o ukrajinských exportoch obilnín končí 22.11.2022 a o jej obnove sa ide rokovať, môžeme ďalšie týždne čakať volatilnejší cenový vývoj pšenice. Komodita by sa tak v novembri mohla obchodovať medzi 7,5 až 9,5 USD za bušel.

Ak by Rusko náhodou bojkotovalo novú dohodu, pšenica by sa mohla pokúsiť aj o prekonanie ceny 9,5 USD za bušel. Keďže ale Rusko taktiež potrebuje vyvážať svoju rekordnú produkciu pšenice, zrejme bude chcieť dohodu v nejakej forme predĺžiť. Preto rastie pravdepodobnosť, že cena pšenice na CBoT sa môže pozrieť i pod 8 USD za bušel.

 

David Karkulín

  

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov