tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Včerajší report WASDE od USDA (viac k reportu v zajtrajšom spravodajstve) priniesol prorastovú podporu hlavne cenám kukurice a sóje.

Na burze MATIF medzitýždenne vzrástli ceny pšenice o 7 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 330 EUR/t. Kukurica zdražela o 11 EUR/t na dnešných 327 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne oslabila o 8 EUR/t, čo ju poslalo na cenu 605 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne stagnovala na cene 616 EUR/t, kým austrálska repka na domácom trhu oslabila o 3 EUR/t na 502 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne klesla cena čiernomorskej pšenice o 6 EUR/t na 308 EUR/t, cena mäkkej pšenice v USA stúpla o 12 EUR/t na 311 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne posilnila o 7 EUR/t na 270 EUR/t a sója zdražela o 15 EUR/t na 539 EUR/t.

Pšenica

Spomedzi hlavných plodín obchodovaných na burzách bola pšenica jedinou, ktorá nezareagovala na včerajší report WASDE rastom, ale skôr neutrálne. Dôvodom bol fakt, že USDA navýšilo svoj odhad svetovej produkcie na rekordných 783,9 mil. ton, keď podľa očakávaní pristúpilo k navýšeniu odhadu produkcie pre Rusko o 3 mil. ton na 91 mil. ton. Súčasne prekvapivo navýšilo aj odhad produkcie Ukrajiny o 1 mil. ton na 20,5 mil. ton. Odhad produkcie pre Rusko zo strany USDA však na ďalej ostáva pod aktuálnymi odhadmi domácich analytikov. SovEcon totiž odhaduje ruskú produkciu na 94,7 mil. ton, pričom analytici IKARu dokonca na 97 mil. ton. Medzi nimi je odhad analytikov Rusagrotransu s cifrou 96,1 mil. ton. Všetko ide o rekordné čísla.

Pšenica sa však napriek rastu odhadov produkcie nedostáva pod výraznejší tlak poklesu a to hlavne preto, že ruský prezident V. Putin minulý týždeň skritizoval dohodu o solidárnych koridoroch pre vývoz ukrajinských obilnín, že neplní svoj účel, keďže gro vývozov tvorí kukurica, ktorá putuje dominantne do krajín EÚ a len malá časť produkcie pšenice smeruje do afrických krajín, ktoré sú ohrozené potravinovou krízou. Rusko preto zvažuje, že dohodu o vývozoch už nepredĺži. Dohoda bola uzatvorená 22.7.2022 na dobu 120 dní.

Rusko napriek rekordnej produkcii naďalej eviduje spomalené exporty svojej pšenice, ktoré sú oproti vlaňajšku nateraz pomalšie približne o pätinu.

Cena pšenice na MATIFe sa po vyjadreniach Ruska na margo dohody dostala nad 335 EUR/t, čo komoditu vracia späť do rastového trendu. Otázka znie, či tento trend nebude brzdiť faktor vysokej úrody komodity vo svete, no z pohľadu technickej analýzy by sa pšenica mohla ďalšie obdobie začať postupne šplhať nahor k značke 375 EUR/t. Podporu by jej mohol dodať aj susedný trh s kukuricou, ktorý reaguje vzostupom na pokles odhadu pre produkciu komodity v USA.

Kukurica

USDA včera razantne znížilo svoj odhad produkcie kukurice v USA vzhľadom na letné suchá v niektorých regiónoch, konkrétne o 10,5 mil. ton na 354,2 mil. ton. Svojím odhadom sa tak priblížilo k odhadu skautov z nedávnej Pro Farmer Crop Tour, ktorí prognózujú nadchádzajúcu produkciu kukurice v USA na 349 mil. ton. USDA okrem toho včera ďalej znížilo kondíciu porastov kukuríc v USA, keď do kategórie dobrej až excelentnej kondície zaradilo 53 % porastov, teda o 1 % menej ako pred týždňom. Redukcia odhadu produkcie kukurice v USA citeľne stlačila nadol aj odhad finálnych ročníkových zásob na 31 mil. ton, čo naznačuje na pomer zásob k spotrebe na 8,6 %, čo je po roku 2012 druhé najnižšie číslo v histórii. Tesnejšia bilancia komodity tak podnietila ceny kukurice na burze CBoT k rastu až k značke 7 USD za bušel. Technicky sa pritom komodite otvoril priestor pre rast do pásma 7,4 až 7,8 USD za bušel.

Na MATIFe reagovala kukurica na správu striedmejšie, keďže USDA súčasne navýšilo aj odhad pre nadchádzajúcu produkciu kukurice na Ukrajine medzimesačne o 1,5 mil. ton na 31,5 mil. ton ako aj očakávané exporty krajiny z 12,5 na 13 mil. ton. Tieto exporty budú pritom dominantne smerovať práve do EÚ. Produkciu EÚ USDA znížilo na 58,8 mil. ton, no predpokladá sa, že Ukrajina môže tento ročník do značnej miery zasuplovať výpadky produkcie únie. Keďže ale produkcia USA bude nižšia, kukurica i na MATIFe by mohla získať prorastové impulzy svojej ceny. Dnes nám cena posilňuje už na 331 EUR/t a ak sa jej podarí dostať aj cez 338 EUR/t, mohla by si to postupne namieriť do pásma 360 až 370 EUR/t.

Olejniny

Ceny repky na burze MATIF minulý piatok zrejme „zabrnkali na nervy“ mnohým poľnohospodárom, keď komodita na chvíľu stratila úroveň svojej podpory na cene 600 EUR/t, čo ju stiahlo bleskovo k 580 EUR/t, no našťastie do konca obchodného dňa sa znovu dokázala vrátiť späť k 600 EUR/t. V opačnom prípade by jej hrozil ďalší zosun k 560 EUR/t. Keďže komodita ostáva v poklesnom trende, treba povedať, že pokles ceny k 560 EUR/t stále ostáva v hre, no najnovšie dianie na trhu naznačuje, že technická úroveň podpory repky na cene 600 EUR/t nateraz funguje dostatočne a dáva repke šance pre vytvorenie strednodobého cenového dna.

Komodite totiž prišla včera na pomoc sója, ktorej cena sa opäť technicky spoľahlivo odrazila z dolnej úrovne intervalu 14 až 16 USD za bušel nahor po tom, čo USDA prekvapivo zredukovalo svoj odhad produkcie sóje v USA túto jeseň medzimesačne o viac ako 4 mil. ton na 119,2 mil. ton. Apropos USDA súčasne navyšovalo odhad produkcie repky vo svete na rekordných 83,1 mil. ton, keď očakáva vyššiu produkciu (už zozbieranej repky v EÚ) ako aj produkciu v Austrálii. Ak by nedošlo k poklesu odhadu produkcie sóje, repka by sa na MATIFe mohla opäť dostať pod tlak a cenovo sa zosunúť pod 600 EUR/t. Realita je však iná a repka sa dnes vyšplhala už na 620 EUR/t, aj keď v súčasnosti znovu stratila z ceny 10 EUR/t, no drží sa relatívne spoľahlivo nad značkou 600 EUR/t. Komoditu by mohla ďalej držať rastúca cena sóje, ktorá sa na CBoT dnes vyšplhala na 15 USD za bušel a môže mať v talóne ďalší vzostup do horného intervalu svojho súčasného obchodného pásma – teda k cene 16 USD za bušel.

Podporu cenám olejnín dáva aj aktuálne zotavovanie cien ropy, ktoré dvíha i ceny rastlinných olejov vrátane palmového oleja.

Predpokladáme, že vzostup ceny sóje podporí ďalej i ceny repky, ktoré by mohli posilňovať k 640 EUR/t. Treba však podotknúť, že i prípadný vzostup ceny repky ku 640 EUR/t stále neporuší poklesný trend komodity a to znamená pokračujúce riziko prípadnej tvorby nových miním. Toto riziko však podľa nášho názoru úspešne klesá, no naďalej je potrebné ho rešpektovať.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 37. týždňa 2022: pšenica 335 – 355 EUR/t, kukurica 330 – 345 EUR/t, repka 580 – 640 EUR/t.

Podporou rastu cien plodín na burze MATIF môže byť i pokračovanie oslabovania eura voči doláru.

AGROBIZNIS

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov