tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Piatok 18.oktobra 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Aktívne obchodujete na európskych burzách, pričom využívate možnosť hedžingu a reálnej dodávky tovaru.

Ako reálne vyzerá tento model predaja agrokomodít?
V prvom rade musíte mať k dispozícii služby skvelého brokera. Ja s tým svojím spolupracujem už od roku 2003. Okrem brokera sa dá hedžing cien robiť aj cez burzu. V praxi to vyzerá tak, že na burze nájdete ceny futures kontraktov na príslušné obdobie. Napríklad si zoberme situáciu, že si chceme zahedžovať ceny kukurice na júl 2014. Cena príslušného futures kontraktu na tento termín sa momentálne pohybuje na úrovni 200 EUR/t. Ja teda predávam v júli 2014, pričom na druhej strane musí byť vždy niekto, kto ten kontrakt kúpi. Vždy ide o obojstranný obchod. V prvej fáze oslovím brokera, že chcem v júli 2014 predať kukuricu za 200 EUR/t. Ten začne zháňať cez ďalších brokerov a svoje kontakty záujemcov o kúpu. Keď takéhoto záujemcu nájde, informuje ma o tom, pričom sa dohodne množstvo a miesto dodávky. Spíše sa zmluva, ktorej výsledkom je, že už dnes mám zahedžovanú cenu kukurice na júl 2014 v sume 200 EUR/t.
Pri obchodovaní sa je vždy dôležité opierať o ceny na príslušných burzách. Ktoré z búrz sú pre vaše obchody ako i možnosť hedžingu smerodajné?
Keď robíte obchody cez burzu, musíte mať s ňou uzatvorenú zmluvu. Zmluvu môže mať s burzou uzatvorenú aj váš broker, čo znamená, že v takomto prípade túto zmluvu nemusíte mať uzatvorenú priamo vy. Môj broker má uzatvorenú zmluvu s burzou v Rotterdame. Teda prakticky všetky obchody riešime cez túto burzu. Neznamená to však, že sledujeme len túto burzu. Sledovať je potrebné cenové pohyby na hlavných, pre ceny smerodajných burzách – teda burzu v Chicagu a tiež burzu MATIF v Paríži.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov