Už v jej podnikateľských začiatkoch ju učarovala komodita, ktorá sa postupne strácala z našich polí – mak siaty.
Kedysi aj jej rodičia pestovali mak, pričom ho zbierali a spracovávali tradičnými postupmi. Na tomto koncepte začala Gabriela Čechovičová stavať aj svoj podnikateľský koncept. Vedela však, že sústrediť sa len na tradíciu v dnešnej dobe nestačí a i preto do tohto konceptu zakomponovala aj moderné prístupy pestovania.
Keďže nemala poľnohospodárske vzdelanie a súčasne na Slovensku nebolo k dispozícii veľa informácií k danej problematike, učila sa v zahraničí. Hlavne v susednej Českej republike získala veľa skúseností, ktoré prebrala do svojej práce. Napriek tomu sa v priebehu rokov dokázala dokonale odlíšiť od „davu“ a vyrábať mak inak. A bolo to správne rozhodnutie. Z niekoľkých hektárov maku pestovaných v minulosti sa súčasné pestovateľské plochy rozšírili nad 30 ha. Čo odlišuje G. Čechovičovú od ostatných pestovateľov maku? Je to prístup k práci a odhodlanie robiť veci kvalitne. Súčasne sa k tomu pripája snaha odlíšiť sa a priniesť zákazníkovi niečo naviac a súčasne niečo výnimočné. Výnimočnosť je jednou z devíz tejto sympatickej farmárky, ktorá jej prináša úspech. Kým takmer všetok mak vyrábaný v SR sa zbiera takmer výlučne strojovo, mak z Jarnej je zbieraný výlučne ručne. „Pri ručnom zbere nedochádza k poškodeniu zŕn a následnej oxidácii makového oleja, ktorý spôsobuje horkastú chuť maku.“, vysvetľuje základný rozdiel G. Čechovičová. Sama má skúsenosti aj so strojovým zberom, no na ručný zber napriek mnohým komplikáciám predovšetkým z pohľadu získavania pracovnej sily a časovej náročnosti, nedá dopustiť. No nielen ručný zber robí mak z Jarnej takým výnimočným. Je to aj systém spracovania. „Snažíme sa čo najväčšiu časť produkcie čistiť tradičným spôsobom, tzv. praním. Takýto prístup pozostávajúci najčastejšie zo 7 cyklov prania, kedy sa musí mak v priebehu jedného dňa vyprať aj vysušiť, mu dodáva jemnejšiu a lahodnejšiu chuť. Takto podľa jej slov kedysi spracovávali mak jej rodičia a práve na tomto princípe stavia spomínanú tradíciu pestovania. Súčasne ale využíva moderné postupy pestovania a i preto sa môže pochváliť unikátnym prístupom, v ktorom sa snúbi tradícia spoločne s modernou. Podnikateľka pritom nemyslí len na kvalitu, ale svoje portfólio produkcie delí aj na rôzne chute maku, ktoré získava vďaka pestovaniu rôznofarebných odrôd.
Celý profil G. Čechovičovej, nominovanej do súťaže NAJ Agromanažér 2014, si môžete prečítať v AGRMAGAZÍNe 06/2014.