tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Piatok 18.oktobra 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Chov mäsových plemien hovädzieho dobytka sa v podmienkach Slovenska realizuje extenzívnym systémom s využitím pastvy a prirodzených biologických procesov. Z pohľadu zvyšovania počtu zvierat na pracovníka, dodržania environmentálnych limitov chovu a posunu od tradičného poľnohospodárstva k poľnohospodárstvu riadenému informačnými a komunikačnými technológiami dochádza k vytvoreniu medzery medzi potenciálom dostupných technológií a zavedenými postupmi v chove kráv bez trhovej produkcie mlieka (BTM).

Údaje z rôznych zdrojov (účtovná evidencia, zootechnické parametre reprodukcie a úžitkovosti alebo kvality krmív) sú zhromažďované na pravidelnej báze, často v odlišných formátoch. Napriek veľkému množstvu dát sa pri snahe o riadenie na základe nameraných údajov vyskytujú nasledujúce negatívne javy. Prvým je príliš detailná štruktúra analytického spracovania brániaca uskutočneniu kompetentného rozhodnutia v relevantnom čase. Druhým je rozdrobenosť evidencie, rolí pri zbere a spravovaní dát, čím dochádza k prekážke v integrácii a dostaveniu sa efektu pridanej hodnoty z analýzy údajov. Tretím javom je absencia štruktúry ekonomickej a environmentálnej analýzy chovu na úrovni farmy vedúcej k nekonzistentným procesom rozhodovania.

Plánovanie chovu kráv v BTM je dané vlastnosťami chovaného plemena a do značnej miery prírodnými podmienkami, čo sa priebežne odzrkadľuje na reprodukčných ukazovateľoch a prírastkoch živej hmotnosti zvierat. Z tohto dôvodu efektívne plánovanie prvovýroby nemožno realizovať len na základe ekonomických kritérií, ale je potrebné zohľadniť a skĺbiť aj širšie výrobné procesy. Na základe konzultácií s výkonným manažmentom riešiteľského podniku a taktiež skúseností s optimalizáciou rozhodovacieho procesu bol navrhnutý rámcový model EkonMOD beef. Na konzultácie nadväzovala úprava štruktúry podkladov pre vstup do prepočítavacieho modelu s ohľadom na vyčísľovanie produkcie emisií z chovu a overovanie získaných zdrojových údajov. Podľa medzinárodne uznávaných metodík sa realizovali modelové výpočty na základe poznatkov o premene energie a využití dusíka.

 

Celý článok nájdete v júnovom vydaní Slovenského CHOVu na s.X

Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu.

Ing. Ondrej Pastierik, PhD., Ing. Miroslav Záhradník, PhD., Ing. Andrea Mrekajová, PhD.

NPPC – VÚŽV Nitra

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov