tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Piatok 18.oktobra 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Väčšina chovateľov ošípaných vo svete vyrábala od leta 2021 až donedávna komoditu so stratou. To viedlo k útlmu produkcie, čo v kombinácii s nárastom dopytu od marca 2022 potiahlo realizačné ceny citeľne nahor. Súčasné fundamenty trhu pritom naznačujú, že ceny by mohli do leta zamieriť ešte o niečo vyššie.

Ťažké ekonomické časy

Africký mor ošípaných v Číne a následne pandémia COVID-19 ostatné roky spôsobili citeľné zmeny dynamiky produkcie jatočných ošípaných vo svete. AMO v rokoch 2018 a 2019 zdecimoval takmer polovicu všetkých stavov ošípaných v Číne, pričom čínskym farmárom trvalo takmer dva a pol roka, kým dokázali dostať stavy späť na svoje maximá z roku 2017. Pandémia COVID-19 zas narušila odbytové kanály pre bravčovinu z titulu lockdownov, ktoré viedli k zatvoreniu reštaurácií či hotelov. Po otvorení ekonomík došlo k zrýchleniu ekonomickej aktivity, ktorá v kombinácii s bohatým nárastom peňažnej zásoby vo finančnom systéme vyprovokovala masívnu infláciu, s ktorou sa pasujeme doteraz. V takomto prostredí sa zmenila aj sezónnosť dynamiky cenotvorby komodity, pričom inflácia vytlačila nahor ceny komodít a tým aj výrobných vstupov chovateľov.

Lockdowny, hlavne v EÚ, však mali v minulom roku neblahý vplyv na dopyt po komodite, čo držalo európske ceny ošípaných na nízkych úrovniach a to napriek tomu, že výrobné náklady chovateľov deň po dni narastali. Medzitým čínski farmári v roku 2021 vďaka priaznivej cenotvorbe z rokov 2019 a 2020 ďalej zvyšovali početné stavy ošípaných a to až na takú úroveň, že na konci roka 2021 sa tieto dostali na rekordných 449,2 mil. jedincov. Takto vysoké stavy ošípaných v úvode roka 2022 dávali jasný signál, že Čína v 1.Q 2022 vyrobí rekordný objem bravčoviny. To sa aj napokon potvrdilo, keď krajina vyprodukovala v prvom kvartáli 2022 až 15,6 mil. ton bravčoviny. Ak by si krajina udržala takéto tempo výroby, potom za celý rok (2022) by vyprodukovala 62,4 mil. ton bravčoviny, čím by prekonala svoje doterajšie ročné maximum z roku 2017 na úrovni 53,4 mil. ton o takmer 20 %! Lenže podobne ako európski chovatelia, tak aj tí v Číne produkovali od druhej polovice roka 2021 s finančnou stratou a táto strata neustále narastala. V grafoch od JCI Intelligence China, ako aj Európskej komisie je jasne naznačená dynamika vývoja ekonomiky výroby ako v Číne (kľúčová výrobná provincia Henan), tak i v EÚ. Ako badať z grafov, čínski farmári vyrábali v 1.Q 22 ošípané so stratou 500 CNY na ošípanú, teda približne 70 EUR na ošípanú. Chovatelia v EÚ pritom neboli na tom oveľa lepšie, keď sa ich výrobné náklady šplhali k 1,9 EUR/kg jat. hm., zatiaľ čo cena až do marca 2022 sotva siahala na métu 1,35 EUR/kg jat. hm. Stratová výroba v EÚ preto už v 4.Q 21 znížila ponuku komodity na trhu. Podľa dát Európskej komisie počty jatočné spracovaných ošípaných v EÚ v januári 2022 na medziročnej báze poklesli o 2,4 %. Pričom môžeme očakávať, že podobný trend sa v tomto čase (2.Q 2022) s určitým omeškaním deje v Číne.

 

David Karkulín

Celý článok nájdete v júnovom Slovenskom CHOVe na s.29-30

Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov