tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Piatok 18.oktobra 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Úhyny dobytka v dôsledku podchladenia nie sú časté. Takmer 3 000 jedincov dobytka zahynulo nedávno v brazílskom štáte Mato Grosso do Sul na podchladenie, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie zverejnené na webovej stránke miestnych veterinárnych služieb.

Uhynuté zvieratá predstavujú nepatrný zlomok populácie HDv Brazílii s približne 224 mili. jedincov a je nepravdepodobné, že by ohrozili produkciu hovädzieho mäsa v spracovateľských závodoch mäsa, ako je JBS, ktorí pôsobia v štáte. Udalosť upútala pozornosť, pretože daný jav nie je bežný. Podľa správ miestnej tlače sa teploty v najviac postihnutých oblastiach pohybovali od 6 do 9° stupňov Celzia.

Alcides Torres, majiteľ agropodnikateľskej poradenskej spoločnosti Scot Consultoria, uviedol, že miestne plemená dokážu odolať nízkym teplotám zimy v krajine, ktorá sa začala.

Veterinárne služby Mato Grosso do Sul neodpovedali na žiadosti o komentár okrem vyhlásenia, v ktorom aktualizovali počet uhynutých kráv súvisiacich s prechladnutím na 2 725.

Podchladenie nastáva, keď telesná teplota klesne pod normálnu úroveň a môže byť klasifikovaná pri HD ako mierna, stredná a ťažká, uvádza sa vo vyhlásení. Výživový stav zvieraťa, nízka dostupnosť a kvalita pastvín, ako aj absencia prístreškov na ochranu zvierat pred náhlou zmenou klímy, dažďom a vetrom, to všetko môže prispieť k úhynom v dôsledku podchladenia, uviedli úrady.

"Úhyny v dôsledku poveternostných podmienok v štáte boli opísané ako náchylné k cyklickému výskytu," uvádza sa vo vyhlásení.

V Brazílii, ktorá je najväčším svetovým vývozcom hovädzieho mäsa, sa HD prevažne pasie voľne. V zime má suché počasie a znížená dostupnosť krmiva tendenciu viesť k nedostatku ponuky, čo vedie k rastu cien HZ. Opačne je to v prvej polovici roka, keď sa pastvinám darí vďaka výdatnému dažďu a slnečnému žiareniu, čo pomáha zvieratám priberať na váhe a zvyšuje zásoby dostupné pre spracovateľov mäsa, povedal Torres.

"Pri takomto chladnom počasí a hrozbe mrazov si ľudia mysleli, že bude prebytok dobytka," povedal Torres. "Neplatí, že ponuka sa prispôsobuje dopytu."

 

Z thecattlesite.com preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: thecattlesite

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov