tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Piatok 18.oktobra 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Ďalší bitúnok musí byť zatvorený. Obvinenie: Opakované usmrcovanie chorého dobytka. Aj tu je zodpovedná úradná veterinárna lekárka zbavená funkcie.

Bitúnok bol zatvorený z dôvodu niektorých závažných porušení dobrých životných podmienok zvierat. Spoločnosť zrejme opakovane usmrcovala chorý dobytok, hoci to je podľa práva EÚ zakázané. Podnikateľovi a jeho zamestnancom zakázali vykonávať túto činnosť už navždy. Zodpovednú okresnú veterinárnu lekárku, ktorá vraj nebola prítomná, s okamžitou platnosťou odvolali.

V tlačovej správe zodpovedného okresného úradu z 2. augusta 2023 sa uvádza: „V pondelok organizácia na ochranu zvierat zaslala okresnému úradu v Miltenbergu videomateriál z bitúnku. Pri prvom prezeraní materiálu sa objavili konkrétne náznaky porušovania dobrých životných podmienok zvierat, z ktorých niektoré boli vážne, keď boli zvieratá určené na usmrtenie vyložené a keď boli omráčené.“

Okresný úrad potom vykonal prehliadku spoločnosti, ktorú inicioval štátny zástupca v Aschaffenburgu. Vzhľadom na prezreté videozáznamy bolo vedúcemu farmy a jednému zamestnancovi s okamžitou platnosťou zakázané pokračovať v činnosti.

Ďalej sa pri prehliadke zistilo, že boli doručené choré zvieratá, ktoré nebolo možné prepraviť. Navyše implementácia koncepcie prevádzkovej hygieny bola neadekvátna. „Vzhľadom na súhrn zistených nedostatkov okresný úrad s okamžitou platnosťou až do odvolania zakázal bitúnok. Úradná veterinárna lekárka zodpovedná za operáciu bola dočasne zbavená funkcie,“ píše sa v tlačovej správe.

Pri kontrole v podniku v máji tohto roku boli zistené stredne závažné porušenia dobrých životných podmienok zvierat, ktoré boli následne odstránené. V tom čase úrady nemali žiadne ďalšie indície o porušení zákona o ochrane zvierat, najmä o dodávke chorých zvierat.

Okresný správca Miltenberg Jens Marco Scherf ľutuje incidenty. Vo vyhlásení však povedal aj to, že ďalších približne 20 mäsiarov v okrese sa to netýka.

V tlačovej správe sa tiež uvádza: „Ochrana zvierat je zakotvená v základnom zákone. Úlohou štátu a tým aj okresného úradu Miltenberg ako štátneho orgánu je preto bezodkladne nadviazať na všetky náznaky porušení špecifikácií a zabezpečiť ich okamžitú nápravu“.

 

Z agrarheute preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: picture alliance/KUNZ/Augenk

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov