Cukor:
Po návrate dôvery a po 10-percentnej korekcii zo začiatku marca cena cukru rástla.
Na cene 24,25 sa pridali komerční kupci, obchodné domy aj špekulatívne účty, čo vyhnalo cenu nahor o 4 percentá v priebehu pár dní. Rast podporilo aj sucho v Brazílii, o ktorom sme už písali. Vďaka dobrému výhľadu na svetové zásoby sa ale zdá, že potenciál rastu je obmedzený a na februárovom maxime je rezistencia vo výške 25,80.
Kakao:
Ďalší dramatický vývoj ceny má za sebou kakao, ktoré prepadlo o 9 percent za týždeň a dostalo sa na najnižšiu úroveň za jeden mesiac. Skoršie obavy z nedostatku pre rok 2012 sa zmiernili, pretože dážď pomohol ako západnej Afrike, tak Ghane a Indonézii, ktoré zvýšili odhady produkcie. Špekulatívne pozície sú teraz v súčte krátke vo výške 5,5 tisíca kontraktov, ale za týmto číslom je veľké množstvo dlhých pozícií, ktorých redukcia môže viesť k ďalšiemu poklesu ceny.
Ole Sloth Hansen, komoditný stratég Saxo Bank
Zdroj: MediaDom