tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Piatok 18.oktobra 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Nemeckí farmári zozbierali v roku 2023 približne 122 000 ton sójových bôbov. S cieľom pokryť dopyt po krmivách a potravinách s obsahom bielkovín sa Nemecko spolieha na dovoz. Kto sú hlavní dodávatelia?

Nová infografika Statista ukazuje, že Nemecko získava najväčší podiel dovozu sóje z USA, takmer 60 %. To predstavovalo približne 2 milióny ton sójových bôbov v roku 2022. Grafika vychádza z údajov Spolkového štatistického úradu.

V minulom roku nemeckí farmári zožali okolo 122 000 ton sóje, čo je zlomok toho, čo  ide do krmovinárskeho a potravinárskeho priemyslu. Nemecko je teda závislé od miliónových dovozov.

Líder dovozu USA, nasledovaný Brazíliou

Najvýznamnejší svetový dovozca sóje je Brazília s takmer miliónom ton. Ukrajina je na treťom mieste so 134 000 tonami, čo je úroveň podobná Nemecku. Krajina od ruského útoku výrazne zvýšila produkciu sóje. Nasleduje dovoz sóje z Rakúska, Poľska a necelých 28 000 ton dodá sóju nemeckým poľnohospodárom a potravinárom Slovensko.

 

Soja DE SK 01 kópia

 

Sója má celosvetovo stúpajúci trend

So sójou sa v súčasnosti dá podľa Statista zarobiť na svetovom trhu viac ako s obilím. Globálne pestovanie a produkcia sóje sa preto v posledných rokoch zvýšila. Poľnohospodári zozbierali v rokoch 2022/23 viac ako 370 miliónov ton sójových bôbov. Pre porovnanie v rokoch 2005/2006 sa celosvetový objem výroby pohyboval okolo 220 miliónov ton.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Landwirtschaftsverlag GmbH

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov