tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

V priebehu letných mesiacov veterinárny inšpektori v Európe zistili na trhu veľké množstvo nevyhovujúcich vzoriek hydinového mäsa pochádzajúceho zo zahraničia. Poľské kuracie mäso so salmonelou vyvolalo v mnohých európskych krajinách rozsiahlu vlnu infekcie. Nakazených boli stovky spotrebiteľov v Rakúsku, Nemecku, Dánsku, Francúzsku, Holandsku, Nórsku, Írsku, Belgicku a vo Veľkej Británii. Salmonela sa vyskytovala aj v poľskom kuracom mäse, ktoré na Slovensku v auguste zistila ŠVPS SR. Spolu sa na Slovensku nachádzalo vyše 13 ton nevyhovujúceho mäsa. Rovnako aj českí veterinárni inšpektori upozorňovali v júli spotrebiteľov v ČR, že z trhu stiahli nebezpečné kuracie mäso, v ktorom objavili nebezpečnú salmonelu. Tentoraz pochádzalo z Ukrajiny.

„Tieto aféry sa pridali k predchádzajúcim viac ako dvadsiatim potravinovým aféram týkajúcich sa dovážaného hydinového mäsa zo zahraničia za posledné roky. Zarážajúce je, že napriek tejto skutočnosti je podiel domáceho hydinového mäsa na pultoch obchodných reťazcov neustále na úrovni nižšej ako 50 %, čo nás radí na posledné priečky v rámci všetkých krajín EÚ“, hovorí riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

Po každej z týchto afér sa objavil v médiách apel na spotrebiteľov, obchodníkov a prevádzkovateľov stravovacích zariadení, aby sa prvotne orientovali na slovenské výrobky. Skutočnosťou však je, že nedochádza k žiadnym zmenám podielu slovenskej hydiny v obchodnej sieti ani v stravovacích zariadeniach.

„Slovenskí spracovatelia hydiny musia spĺňať všetky prísne pravidlá EÚ a sú pod dôslednou a neustálou kontrolou veterinárnych inšpektorov. V iných krajinách tomu tak vždy nie je. Veľké množstvo afér so zahraničným hydinovým mäsom dokazuje, že kontroly sú v týchto krajinách nedostatočné a celý systém potravinového dozoru zlyháva,“ dodáva D. Molnár.

Preto je veľmi dôležité, aby slovenský spotrebiteľ hľadal na obale najmä označenie pôvodu hydinového mäsa.

Hydinové mäso pochádzajúce zo Slovenska je niekoľkokrát slovenskými veterinármi skontrolované, bezpečné, kvalitné, zdravé a najmä čerstvé. Je dôležité, aby spotrebiteľ pri nákupe hydinového mäsa uprednostňoval hydinové mäso, ktoré bolo spracované na slovenských hydinových bitúnkoch a nie mäso od prebaľovacích spoločností, ktorých je na Slovensku podstatne viac ako domácich spracovateľov hydiny. Túto informáciu sa spotrebiteľ spolu s krajinou pôvodu dočíta priamo na etikete výrobku. Iba tak má garanciu slovenského pôvodu hydinového mäsa a najmä jeho kvality a čerstvosti.

 

Tlačová správa Únie hydinárov Slovenska 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov