tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Piatok 18.oktobra 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Clá budú zavedené v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov.

Európska komisia zavedie clá na dovoz ukrajinských vajec do Európskej únie v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov po tom, ako sa dosiahne predtým dohodnutý ročný prah pre tento dovoz.

EÚ stanovila limity na dovoz určitých poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny po tom, ako prístup k voľnému obchodu, ktorý bol krajine udelený na pomoc jej ekonomike po ruskej invázii v roku 2022, rozhneval poľnohospodárov v EÚ a prispel k tohtoročnej vlne protestov.

Komisia, výkonný orgán EÚ, oznámila, že zavedie clá na dovoz ovsa z Ukrajiny po tom, ako sa dosiahol objemový strop pre túto obilninu.

Podľa údajov EÚ dovoz vajec do EÚ vlani vyskočil o tri štvrtiny a začiatkom tohto roka naďalej rástol, pričom Ukrajina bola hlavným dodávateľom. Európsky vaječný priemysel sa sťažuje, že prílev lacnejších ukrajinských dodávok bráni obnove produkcie po vypuknutí vtáčej chrípky v posledných rokoch, ktorá spustošila kŕdle hydiny.

Ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva sa k plánovaným clám na vajcia odmietlo vyjadriť. Ukrajinský zväz výrobcov vajec nebol k dispozícii na okamžité vyjadrenie.

Obmedzenia EÚ na dovoz poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny sa týkajú aj hydiny, cukru, krupice, kukurice a medu.

Ukrajina koncom mája uviedla, že do konca tohto roka zakáže vývoz cukru do EÚ, pretože sa dosiahol objemový limit, hoci podľa údajov EÚ zostalo k dispozícii takmer 44 000 ton z celkového množstva približne 263 000 ton.

 

Z Thepoultrysite preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Pakorn Kumruen/EyeEm

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov