Zníženie veľkosti porcií má viac ako polovičný podiel na poklese spotreby mäsa v Spojenom kráľovstve a prevyšuje iné správanie, ako napríklad dni bez mäsa.
Zníženie veľkosti porcií mäsa je hlavnou príčinou poklesu spotreby mäsa v Spojenom kráľovstve, ukázala nedávna analýza stravovacích návykov v Spojenom kráľovstve.
Keďže spotreba mäsa v Spojenom kráľovstve naďalej klesá (od roku 2008 do roku 2019 sa znížila v priemere o viac ako 15 %) výskum ukázal, že menšie porcie sa na celkovom znížení spotreby mäsa podieľali viac ako polovicou, teda 52 %.
Z výsledkov vyplýva, že tento prístup výrazne prevyšuje vplyv iných stratégií, ako sú dni bez mäsa a bezmäsité jedlá.
Táto štúdia, ktorú uskutočnil výskumný tím z Globálnej akadémie poľnohospodárstva a potravinových systémov na základe údajov z národného prieskumu stravovania v desaťročí do roku 2019, zdôrazňuje význam pochopenia rôznych spôsobov správania, ktoré prispievajú k zníženiu spotreby mäsa.
„Tento výskum ponúka zásadný pohľad na to, ako sa mení stravovacie prostredie v Spojenom kráľovstve, a mohol by byť návodom pre budúce intervencie zamerané na podporu zdravších a udržateľnejších stravovacích návykov. Pochopením faktorov, ktoré sú hnacou silou týchto zmien, ako je napríklad zmenšovanie veľkosti porcií a demografické vplyvy, môžu tvorcovia politík a odborníci v oblasti zdravia navrhnúť cielené stratégie, ktoré budú mať odozvu u rôznych skupín spotrebiteľov,“ povedal Alexander Vonderschmidt z Globálnej akadémie pre poľnohospodárstvo a potravinové systémy.
Politické dôsledky
Podpora menších porcií môže byť prijateľná najmä pre tých, ktorí sa bránia úplnému vyradeniu mäsa, vysvetľuje vedúci výskumník.
Zameraním sa na tento prístup môžu tvorcovia politík urýchliť úsilie o zníženie spotreby mäsa a zároveň zlepšiť zdravotné výsledky súvisiace s nadmernou konzumáciou červeného a spracovaného mäsa.
Tento výskum bol publikovaný v časopise Nature Food v spolupráci s kolegami zo School of Geoscience na Edinburskej univerzite, London School of Hygiene and Tropical Medicine a University of Glasgow.
Z thecattlesite preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra
Snímka: thecattlesite