tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Piatok 18.oktobra 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Mierna korekcia cien plodín, ktorá sprevádza trhy od druhej polovice decembra (predovšetkým v USA) je do istej mierny spôsobená i neistotou ohľadom tohtoročnej úrody kukurice v USA.

Ako AGROMAGAZÍN už mnohokrát počas druhého polroka 2012 avizoval, úroda kukurice v USA dominantne vplýva aj na cenotvorbu pšenice. Pritom platí, že ak by úroda kukurice v USA nebola až tak nízka ako predpokladali jesenné odhady, zmenila by sa i celková bilancia zásob (ich nárast), čo môže vyvolať tlak na pokles cien kukurice a tým aj ďalších plodín. Preto je veľmi dôležitý nadchádzajúci report USDA o Odhade svetovej ponuky a dopyte po agrokomoditách, kde by malo ministerstvo zverejniť svoj finálny odhad úrody kukurice v USA za minulý rok. Analytická skupina Informa očakáva, že ministerstvo zvýši svoj finálny odhad úrody na 274,3 mil. ton (USDA decembrový odhad 272,4 mil. ton). Dôležitý bude i odhad úrody sóje. Podľa odhadu Informa by táto mohla v USA dosiahnuť 82,73 mil. ton, čiže približne o 1,5 mil. ton viac ako znie aktuálne platný najnovší odhad (z decembra 2012) od USDA.
V prípade bilancie kukurice popri riziku vyšších reálnych úrod ako sú pôvodné odhady je tu i skutočnosť, že exporty komodity ako i domáci dopyt (hlavne výroba bioetanolu) poklesol. To opäť vyvíja tlak na nárast zásob (USA) v celkovej bilancii. Táto bude v nasledujúcich troch mesiacoch pre cenotvorbu plodín kľúčová, nakoľko cenovú špičku plodín môžeme očakávať len v tom prípade, že zásoby (údaj za zásoby v USA ku 31.12.2012 budú zverejnené na konci januára 2013) poklesnú k minimám. AGROMAGAZÍN ešte očakáva jeden cenový rast plodín (feb/mar 2013), keďže si myslíme, že zásoby kukurice a sóje v USA poklesnú citeľne, i keď si nemyslíme, že dáta budú až tak veľmi pesimistické ako vyznievali jesenné predpoklady roku 2012. Ak by sedeli odhady úrod kukurice a sóje od analytickej skupiny Informa (podľa AGROMAGAZÍNu ide o pomerne reálne dáta), dávalo by to tušiť, že zásoby kukurice a sóje v USA ostanú na nízkych číslach, čo by mohlo byť vhodnou živnou pôdou pre nami očakávanú ďalšiu cenovú špičku. Nemyslíme si však (v súlade s našou prognózou v ročenke AGROBIZNIS), že ceny plodín dosiahnu na svoje maximá z leta 2012.
/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov