Čo všetko je potrebné zohľadniť pri rozhodovaní o tom, aký silážny prípravok použiť? S narastajúcou úžitkovosťou zvierat rastú aj požiadavky na kľúčové parametre vyrobených objemových krmív, a to najmä na vysokú produkčnú účinnosť, stráviteľnosť, príjem sušiny, stabilitu pri odbere, atď.
Napriek dostupným odborným znalostiam je však výroba takých siláží obrovskou výzvou. Patria medzi ne extrémne poveternostné podmienky v predchádzajúcich rokoch, ako sú vlny horúčav, sucho, nepriaznivé zrážkové pomery, alebo nestabilné ekonomické podmienky. Zaistenie týchto požiadaviek spočíva v zásade na troch hlavných pilieroch: počasie, technológie a fermentácia silážovanej hmoty. Všetky tri parametre môžu zásadne rozhodnúť o úspechu či neúspechu a výslednej kvalite siláže. Výberom najvhodnejšieho inokulantu môžeme reagovať na vaše podmienky, druh zberanej plodiny a očakávaný výsledok.
Text článku je rozdelený na nasledujúce kapitoly:
- úvod
- Bakteriálne kmene
- Druhy fermentácie podľa metabolizmu baktérií
- Štartovacie baktérie
- Stabilizujúce baktérie
- Kombinácie baktérií
- Kombinácie baktérií a enzýmov
- Ďalšie vlastnosti baktérií
- Príklad kombinácie baktérií
- Inokulačná dávka
- Technológie výroby baktérií
- Hlavné prvky technológie výroby
- Technická podpora
Bc. David Novotný, garant konzervace krmiv, MIKROP ČEBÍN a. s.
Zdroj: Lallemand Animal Nutrition
Celý text nájdete v najnovšom Slovenskom CHOve na s.25-27
Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu.