tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Nedela 08.septembra 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Na výrobu slávneho francúzskeho mäkkého syra camembert je potrebná huba Penicillium camemberti, ktorá sa už nedá reprodukovať v dostatočnom množstve.

Dráma vo Francúzsku: Výskumníci priviedli kulinársky svet do šialenstva, pretože hermelín s bielou nadýchanou kôrkou už čoskoro nemusí byť dostupný, pretože existuje len jeden kmeň húb druhu Penicillium camemberti na jeho výrobu, nerozmnožuje sa pohlavne, čiže nepribúda  žiadny nový genetický materiál.

Podľa medializovaných informácií huba už postupom času stratila schopnosť produkovať spóry potrebné na rozmnožovanie. Výrobcovia majú teraz veľké problémy získať kmeň húb v dostatočnom množstve.

„Obchod s hermelínom nie je zatiaľ na najbližších päť až desať rokov ohrozený,“ hovorí biologička, ktorá však chce upozorniť na nebezpečenstvo prílišnej štandardizácie druhov.

Süddeutsche Zeitung uvádza, že až do polovice 20. storočia bola kôra hermelínu niekedy aj  jemne oranžová, sivastá alebo zelená. Spoločnosti  však potom použili iba kmeň bielych húb, ktorý sa používa od roku 1902. Problém nízkej diverzity mikroorganizmov existuje podľa odborníkov aj pri iných druhoch syra, akým je napríklad rokfort. Camembert je však obzvlášť ohrozený.

Odborníci teraz hľadajú záchranu. Hermelín by bolo možné fermentovať s inými kmeňmi húb, len by sa farba a kôra mierne líšili. Chuť sa tiež pravdepodobne zmení. Dovtedy bude ale bežný syr stále v ponuke.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: picture alliance/vizualeasy|Rebel

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov