Nedela 22.decembra 2024, meniny má Adela, zajtra Nadežda

Únia hydinárov Slovenska (ÚHS) požaduje v súvislosti s najnovšími prípadmi falšovania pôvodu hydinového mäsa legislatívne zmeny vedúce k sprísneniu podmienok fungovania tzv. prebaľovačov hydinového mäsa.

 

Rozrábkari a prebaľovači totiž nie sú na rozdiel od bitúnkov na spracovanie jatočných kurčiat, resp. moriek pod stálym veterinárnym dozorom. Pritom pomer medzi schválenými bitúnkami a rozrábkarňami, resp. prebaľovacími prevádzkami je 47 : 4. Aj v dôsledku dier v legislatíve sa na trh dostáva často nekvalitné mäso z dovozu, ktoré býva ponúkané v obchodných reťazcoch za podozrivo nízke ceny. Ešte vypuklejší je tento problém v sektore verejného stravovania, kde tvorí takéto mäso viac ako 90 % ponúkanej suroviny na prípravu jedál z hydinového mäsa.

V rámci sprísnenia legislatívy požaduje ÚHS zavedenie inštitútu okamžitého stiahnutia klamlivo značeného mäsa z trhu, odobratie licencie prevádzkam falšujúcim označenie potravín, zintenzívnenie kontrol v prebaľovacích a rozrábkových prevádzkach a zavedenie povinnosti označovať výrobcu mäsa a krajinu pôvodu mäsa na hornej etikete výrobku v zornom poli spotrebiteľa.

Marián Dukes, AGROMAGAZÍN

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov