Únia hydinárov Slovenska (ÚHS) požaduje v súvislosti s najnovšími prípadmi falšovania pôvodu hydinového mäsa legislatívne zmeny vedúce k sprísneniu podmienok fungovania tzv. prebaľovačov hydinového mäsa.
Rozrábkari a prebaľovači totiž nie sú na rozdiel od bitúnkov na spracovanie jatočných kurčiat, resp. moriek pod stálym veterinárnym dozorom. Pritom pomer medzi schválenými bitúnkami a rozrábkarňami, resp. prebaľovacími prevádzkami je 47 : 4. Aj v dôsledku dier v legislatíve sa na trh dostáva často nekvalitné mäso z dovozu, ktoré býva ponúkané v obchodných reťazcoch za podozrivo nízke ceny. Ešte vypuklejší je tento problém v sektore verejného stravovania, kde tvorí takéto mäso viac ako 90 % ponúkanej suroviny na prípravu jedál z hydinového mäsa.
V rámci sprísnenia legislatívy požaduje ÚHS zavedenie inštitútu okamžitého stiahnutia klamlivo značeného mäsa z trhu, odobratie licencie prevádzkam falšujúcim označenie potravín, zintenzívnenie kontrol v prebaľovacích a rozrábkových prevádzkach a zavedenie povinnosti označovať výrobcu mäsa a krajinu pôvodu mäsa na hornej etikete výrobku v zornom poli spotrebiteľa.
Marián Dukes, AGROMAGAZÍN