Eva Nováková
Obdobie dormancie je v závislosti od ročníka spojené s mínusovými teplotami, ktoré vplývajú
na vinič. Silný mráz môže na viniči spôsobiť nekrózu púčikov, kambiálneho pletiva a v extrémnych prípadoch môže aj poškodenie výhonkov, či dokonca poškodenie celej nadzemnej časti viničového kra.
Z pohľadu vyzrievania dreva a dobrého prezimovania je v správnej koncentrácii veľmi dôležitý draslík. Listy viniča dokážu draslík veľmi rýchlo prijať, zabudovať ho do svojho metabolizmu, a tým výrazne zvýšiť odolnosť celej rastliny voči zimným mrazom. Odporúča sa aplikovať draslík foliárne 1-2x pred zberom hrozna. Vyhodnotenie a zisťovanie mrazových poškodení viniča bolo aktuálne vo vinohradníckom ročníku 2017, keď teploty na území SR niekoľko nocí po sebe klesli pod teplotu -20°C. Mínusové teploty môžu mať v mnohých prípadoch aj pozitívny efekt z hľadiska výskytu chorôb a škodcov. Opakovaný pokles teplôt pod -15°C poškodzuje prezimujúce mycélium múčnatky a tým sa jej primárny zdroj v jarnom období obmedzí. Zisťovanie poškodenia zimnými mrazmi môžeme na viniči vykonať rôznymi spôsobmi. Kontrolou priamo vo vinohrade narezaním púčikov zistíme zdravotný stav. Zdravý púčik má sviežu zelenú farbu, na rozdiel od púčika poškodeného mrazom, ktorý ma hnedú farbu. Tento spôsob sa vo vinohradníckych podnikoch využíva veľmi často kvôli jeho jednoduchosti. Ďalším spôsobom je narezanie výhonkov, ktoré odoberieme z rôznych miest vinohradu. Následne ich umiestnime do nádoby s vodou v miestnosti s teplotou 15-20°C. Po niekoľkých týždňoch zisťujeme zdravotný stav vypučaných púčikov. Negatívom tejto metódy je časová náročnosť. Posledným spôsobom je zisťovanie poškodenia pod binokulárnou lupou. Tento spôsob väčšina vinohradníkov z ekonomických dôvodov nepoužíva.
Pripravila Eva Nováková, Sady a Vinice
Podrobnejšie informácie sa dozviete v čísle 1/2018 časopisu Sady a Vinice.