logo

Meniny

pocasie16

                   3 dni  10 dní

projekty agromagazínu ročenka agrobiznis Komentár: K téme zabezpečenie domáceho mäsa

komentar-masoKomentár: K téme zabezpečenie domáceho mäsa

Ako rýchlo zvýšiť ponuku domáceho mäsa? Na naše rámcové odpovede na túto otázku

uverejnené v rovnomennom článku na tomto portáli sme zaznamenali niekoľko stanovísk, no prevládlo pre Slovensko typické ticho. Veď mäso ešte v obchodoch vidíme.

 

Rámcovo sa návrh prezentovaných možností dá rozdeliť do dvoch skupín. Na tie, ktoré nevyžadujú zo strany chovateľov žiadnu chovateľskú prácu navyše. Ide v nich len o to, aby aspoň časť zvierat, ktoré tradične putujú za hranice či vo forme jatočných tiel z domáceho bitúnku (veľkonočné jahňatá), alebo ako živé teľatá odstavené od dojčiacich kráv, zostala na domácom trhu.

Druhá skupina návrhov už vyžaduje od chovateľov aj prácu navyše, aj prijatie viacerých opatrení (adaptácia ustajňovacích priestorov, vybudovanie oplôtkov, dorobenie krmív). Čo znamená zvýšenie nákladov. Obe skupiny riešení sú závislé od istoty odbytu produkcie.

Do Veľkej noci zostávajú v čase písania tohto textu len necelé 2 týždne a reálne sa javí, že z počtu v minulých rokoch vyvážaných jahniat by mohla zostať na Slovensku max. polovica – 40 tisíc. V čistom mäse to predstavuje 160 t kvalitnej mladučkej jahňaciny. Ak by sa hneď nerealizovali, ale pásli v oplôtkoch s prídavkom jadrového krmiva, v júni – júli by predstavovali ponuku 310 t jahňaciny a ak by sa pásli do septembra – októbra, bolo by to 520 t jahňaciny. Chovatelia potrebujú len istotu, že na takéto jahňatá bude odbyt. Tou istotou by mohlo byť, že ich vykúpi štát do svojich hmotných rezerv.

Najstaršie teľatá od dojčiacich kráv narodené v zimnej sezóne sa tu budú pásť do júla - vtedy zvyknú začínať prvé nákupy zahraničnými obchodníkmi. Tieto pri väčšej časti teliat vrcholia koncom októbra. Zostáva teda pár mesiacov na to, aby sme rozmýšľali, ako toto kvalitné mäso ponúknuť našim obyvateľom. Ide o približne 2 500 ton čistého mäsa bez kosti.

V hre je ďalších 700 ton mladej hovädziny, ak nepredáme teľatá z mliečnej výživy narodené od slovenských strakatých dojníc v mesiacoch január – jún, ale budeme ich chovať do hmotnosti okolo 250 kg. Tento systém pred niekoľkými rokmi uplatňovala väčšina chovateľov slovenského strakatého plemena. Vtedy boli odberateľmi teliat tureckí obchodníci. Chovné priestory zostali. Vlani bola solídna úroda objemových krmív. I tie by mohli byť k dispozícii. Už len dať istotu, že odbyt bude zabezpečený na domácom trhu. Domáca úloha pre kompetentných. Aj u nás prevažujúci holštajnský dobytok je vhodný na produkciu mladej hovädziny. V hre je ďalších vyše 1 000 ton mladého mäsa bez kosti.

Ošípané, hydina ich mäso je u nás najpopulárnejšie. Ak chceme ich produkciu navýšiť, potrebujeme zástavový biologický materiál (odstavčatá, jednodňové kurčatá), chovné priestory, krmivá, ľudí. A opäť odbyt.

Niekde netreba nič, niekde málo, niekde viac. Ľudia aj na jeseň budú chcieť mať na tanieri aj mäso.

Do budúcnosti ešte jedna poznámka. Ak by boli podpory viazané na počet narodených mláďat, boli by sme možno prekvapení, aký je biologický potenciál našich stád! – platí hlavne pri pohľade do štatistík populácií dojčiacich kráv a bahníc.

Ján Huba



Ceny na burze MATIF sú v EUR/t a ceny na burze CBoT v UScent/bušel

banner-pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

 

agromagazin

pole

mechanizacia

chov