Basf capalorevy

Basf pictor

Basf capalorevy

Piatok 19.apríla 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

„Čo, to vážne?“, asi takto vyzerala moja panikárska reakcia po začutí titulku

tohto komentára vo večernom spravodajstve.

Toto varovanie vyslovil riaditeľ Svetového potravinového programu (WFP) OSN David Beasley počas nedávnej videokonferencie OSN. Je presvedčený, že ak svet nezačne rýchlo a múdro konať, hrozí mu pre koronavírus hladomor biblických rozmerov. Počet hladujúcich by sa tak mohol zdvojnásobiť na štvrť miliardy.

Slováci možno nemusia panikáriť nad týmito prognózami, pretože tak dlho očakávané programové vyhlásenie našej novej vlády si dáva za prioritu výrazne zvýšiť potravinovú sebestačnosť Slovenska a nastaviť spravodlivý systém podpory všetkých poľnohospodárov.

Ja osobne pod tým rozumiem, že by sme mali mať všetkého dostatok (hladomor nám teda nehrozí) a poľnohospodári (malí, strední či veľkí) budú môcť robiť to, čo najlepšie vedia – dorábať kvalitné slovenské suroviny, ktoré kolegovia z potravinárstva spracujú na kvalitné domáce potraviny pre slovenských spotrebiteľov. Spolupráca v tejto vertikále je nevyhnutná, aby „puzzle“ našej potravinovej sebestačnosti boli zložené a pevne zlepené čo najskôr.

Táto aktuálna téma zaznieva ako ozvena dookola. Som vďačná, za celú moju rodinu všetkým našim poľnohospodárom, že sa starajú, aby sme my ostatní neumreli hladom. Ale som vďačná aj ľuďom, ktorí témy o potravinovej sebestačnosti a poľnohospodárskom živote neustále propagujú v médiách. Myslím, že bližšie vám mená ako Ján Huba, Ján Škorňa či Marián Dukes predstavovať nemusím.

Sebestačnosť v živočíšnych produktoch bude aj nosnou témou májového vydania Slovenského CHOVU. Odporúčam nalistovať. Aj na tomto portáli sa všetko točí okolo poľnohospodárstva. David Karkulín s jeho týždennými prognózami cien agrokomodít je tu úplná topka v čítanosti uverejnených článkov. Vie čo vás zaujíma. Ťažko ho prekonať J.

Ale sú tu už aj dámske tváre, akou je napríklad Kristína Pandulová, mladá maturantka a chovateľka mäsového dobytka, ktorej nedávny komentár bol najčítanejším príspevkom.

Títo všetci zanietenci a, samozrejme, aj mnoho iných, sa snažia prinášať vám to najaktuálnejšie, čo efektívny agrosektor potrebuje. Aby sa vám s vedomosťami, novými myšlienkami či nápadmi lepšie rozhodovalo pri skladaní „puzzle“ obrazu aj o našej potravinovej sebestačnosti.

Ing. Martina Gondeková, PhD.

NPPC – VÚŽV Nitra

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov