logo

Meniny

pocasie16

                   3 dni  10 dní

Komentár: Názor maturantky a chovateľky mäsového dobytka

komentar-pandulova1

Z informácií, získaných aj na tomto portáli vyplýva, že v čase krízového režimu by sme mali podporiť bitúnky, domáce chovy a výkrmne.

Čo sa týka jahňaciny je podstatné, že je pred Veľkou nocou, čiže časť jahniat je stále na našom území. Uvedomelosť niektorých občanov povedie k odkúpeniu týchto jahniat a dochovaniu si ich doma v záhradách alebo k nákupu domácej veľkonočnej jahňaciny. To dáva šancu na potrebné zvýšenie spotreby jahňaciny – pre Slovákov kedysi tradičného diétneho jedla.

K teľacine mám bližšie, keďže sme chovateľmi dojčiacich kráv. Myslím si, že by bolo žiaduce podporiť bitúnky, ktoré dlhodobo pracujú ani nie na 30% svojej prevádzkovej kapacity. Tiež by v rámci krízového režimu kompetentní mohli povoliť domáce zabíjačky a následný predaj z dvora. To znamená, že hovädzina „baby beef“ by bola dostupná už od jari do neskorej jesene.

Možnosťou, ako získať kvalitnú hovädzinu, je aj nakupovať vo farmárskych predajniach mäsa s vlastným chovom a výkrmom mladého dobytka. Takou je napríklad rodinná farma U Ňaňa, ktorá môže byť aj v tomto prípade krízového režimu príkladom. Farma je ukrytá v doline medzi Nízkymi a Vysokými Tatrami. Nachádza sa medzi Ružomberkom a Liptovským Mikulášom blízko Ivachnovej. Dolinku uzatvárajú zo všetkých strán kopce a uprostred sú lúky, na ktorých sa pasú kone a kravy s teľatami.

Majú vlastný chov hovädzieho dobytka, ale aj výkrm, čiže ponúkajú kvalitné bio mäso. Jozef Žilinec, ktorý je hlavou i srdcom farmy začal kedysi gazdovať na malom kúsku pôdy pod lesom s malým počtom zvierat. Neskôr sa jeho chov rozrástol a tak prerobil chátrajúce družstevné maštale. Využil kapacity a možnosti priestorov a v objekte hospodárskeho dvora začal žiť v krásnom súzvuku s tunajšou prírodou.

Nezostal v tom sám, postupne sa k nemu pridali jeho synovia a kamaráti. Začali rozširovať chov mäsových kráv plemena charolais a mäsový simentál. Postupom času zriadili vlastnú mäso výrobňu, ale aj vlastnú pekáreň. Predajňa sa nachádza v Ivachnovej pri Ružomberku.

Viac informácií získate v reportáži v aprílovom vydaní mesačníka Slovenský CHOV. Všetky uvedené možnosti sú na teoretickej úrovni v krízovej situácii. Preto dodržujme pravidlá a buďme zdraví.

Karolína Pandulová

Stredná odborná škola veterinárna Nitra, NAJ agro dievča 2019



Ceny na burze MATIF sú v EUR/t a ceny na burze CBoT v UScent/bušel

banner-pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

 

agromagazin

pole

mechanizacia

chov