Meniny

pocasie16

                   3 dni  10 dní

 

baner-konferencia

hovadzi-dobytokKomentár: Čo znamenajú čísla 7,2 – 4,9 – 1,9 pre milovníkov stejkov?

Ján Huba

Deň pred písaním tohto textu som mal vzácnu príležitosť obedovať s mimoriadne

vzdelaným človekom, ktorý určité obdobie pôsobil na dôležitej pozícii v Ženeve a počas svojej misie precestoval mnoho krajín. V rámci obedového menu za 5,90 eur bolo možné vybrať si aj roštenku z angusa. Plemená dobytka – to je asi jediná oblasť, v ktorej sa vyznám lepšie ako môj spolustolovník, tak som úvod rozhovoru otočil na túto tému. Vysvetľoval som mu, prečo je angus najpočetnejším plemenom dobytka vo svete, čo je to mramorovanie a zrenie mäsa.

Roštenka nesklamala, bola výborná. Takže zahryznime sa do témy hovädzina. Tá teraz z médií „chrlí“ oveľa intenzívnejšie, než mäso na tatarák z kvalitného mlynčeka. Väčšina našincov už, našťastie, žije s premisou, že treba nakupovať mäso domáceho pôvodu. Tak sa pozrime na možnosti, ako je to so slovenskou hovädzinou. Predtým ešte malý exkurz do minulosti. Analytici Poštovej banky vlani publikovali údaje o tom, ako sa zmenila spotreba 37 najčastejšie konzumovaných potravín od vzniku Slovenskej republiky (rok 1993). Na 1. mieste v náraste je divina (plus 200 %), na druhom syry (plus 132,7 %) bezo zmeny je spotreba zeleniny a zeleninových výrobkov (-0,1 %). Lídrom v poklese je teľacina (- 86 %), nasledovaná hovädzinou (- 69%). V roku 2017 sme sa dostali na konzum 4,93 kg hovädziny a teľaciny na obyvateľa Slovenska ročne.

Zdalo by sa, že takto nízku hodnotu (je už nižšia, ako spotreba rybaciny) nemôže byť ťažké vykryť z domácich zdrojov. Žiaľ, je to problémom. A nemalým. Štatistiky hovoria, že na Slovensku sa ročne jatočne realizuje 40 144 jedincov hovädzieho dobytka s celkovou jatočnou hmotnosťou 10 422 ton. Toto množstvo mäsa kryje spotrebu 1,92 kg na obyvateľa Slovenska ročne (39 % domácej spotreby). Takže tak. Čo je príčinou? To je na dlhšiu analýzu. Pokúsime sa do nej pustiť v marcovom vydaní nášho AGROMAGAZÍNu.

Dopredu prezradím, že to vôbec nesúvisí s alarmujúco nízkym počtom kráv na Slovensku. Ak by sme totiž využili ich reprodukčný potenciál, nepredávali do zahraničia živé kravy, teľatá a mladý dobytok (a tieto by sme u nás vykŕmili a usmrtili), dokázali by sme vyprodukovať 7,2 kg hovädziny na obyvateľa ročne. Takže odpoveď na otázku z titulku. Čo znamenajú čísla 7,2 – 4,9 – 1,9? V poradí: 7,2 je potenciálna produkcia domácej hovädziny v kg na obyvateľa SR ročne pri súčasnom stave kráv. 4,9 kg je naša aktuálna ročná spotreba hovädziny. A 1,9 je skutočná domáca produkcia hovädziny v kg v prepočte na obyvateľa za rok.

Otázka pre nás všetkých: Čo s tým spravíme?

 

Ceny na burze MATIF sú v EUR/t a ceny na burze CBoT v UScent/bušel

naj agromanazer 2018

najstroj-2019

najnaj-d1
naj-ch1

euralis_dec18

banner-lemken-rubin10

banner-pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

 

agromagazin

pole

mechanizacia

chov