LG_mailpodpis_CZ-Architect-700x130_2022_1

logo

Meniny

pocasie16

                   3 dni  10 dní

GondekovČo nám nevošlo do januárového rozhovoru v AGROMAGAZÍNe

Prinášame vám časť rozhovoru s pracovníčkou Odboru systémov chovu, šľachtenia a kvality produktov NPPC-VÚŽV Nitra Ing. Martinou Gondekovou, PhD., ktorá sa nám z priestorových dôvodov nezmestila do tlačenej verzie januárového vydania mesačníka AGROMAGAZÍN.

V poslednom čase silnejú nálady (oficiálne i neoficiálne) proti chovu hospodárskych zvierat na produkciu mäsa a odporúča sa prijať opatrenia na redukciu tzv. uhlíkovej stopy živočíšnej výroby. Vás vnímame ako jedného z oponentov tejto „hystérie“. Aj na stránkach našich periodík ste už publikovali niekoľko príspevkov, v ktorých upozorňujete na nekorektnosť niektorých všeobecne prijímaných tvrdení o vplyve chovu hospodárskych zvierat na globálnu zmenu klímy. Mohli by ste v stručnosti zhrnúť dôvody, ktoré vás k tomu vedú?

Niektorí mi budú oponovať a vyčítať nezaujatosť, pretože sa 20 rokov pracovne mäsu venujem a máme vytvorený vzťah. Človeka jedinečným spôsobom formuje okolie v ktorom vyrastá, a keď sa to v ňom zakorení, niet cesty späť. Zhrniem to do pár viet. V detstve som veľa času trávila na rodinnom dedinskom gazdovstve a zabíjačky – mäso a mäsové výrobky boli toho súčasťou. Tam niekde sa začala naša spoločná cesta. Okrem domáceho gazdovania som spoznala aj chov dojníc vo veľkom a to vďaka starkej, ktorá bola zootechničkou na družstve. Na VŠP v Nitre ma to ale viac ťahalo potravinárskym smerom. Ako tému diplomovej práce som zvolila kvalitu bravčového mäsa. Po štúdiu som pár rokov praxovala v mäsovýrobe vo Švajčiarsku. To bola ďalšia užitočná škola života. Po návrate som sa zamestnala na VÚŽV Nitra a urobila si doktorát na tému kvalita mäsa jatočných kráv na slovenských bitúnkoch. Zvieratá a mäso ma sprevádzali už od detstva a nebolo dôvodu toto kamarátstvo prerušiť...

Protimäsová „hystéria“ má minimálne ešte jednu príčinu. Mäso je podľa niektorých informácií vnímané aj ako zdroj živín ohrozujúci zdravie človeka. Informácie sú v tomto smere však často skôr mätúce ako vysvetľujúce. Čo by si mal z informačnej „vojny“ v médiách vziať za svoje farmár a čo konzument?

Média a predovšetkým nový zdroj najrýchlejších informácií - sociálne siete majú v dnešnom online svete veľmi silný vplyv na myseľ spotrebiteľa aj v oblasti potravín. V priebehu pár minút dokážu dostať na vážky aj zarytého mäsožravca. Toľko informácií, koľko dnes nasávame hneď z rána len zapnutím mobilu, nie sme schopní reálne bez zaujatosti vyhodnotiť. Cestou do práce už vieme, čo sa stalo na druhom „konci“ zemegule. Stačí, ak má príspevok množstvo lajkov či zdieľaní a už je mu ľahšie podľahnúť. Vyznať sa v mase nasatých informácií nie je jednoduché. Tak dochádza k pochybnostiam, čo je pre nás dobré a čo zlé. K tomu WHO zaradí mäso a mäsové výrobky do skupiny možných karcinogénov a konzument začne ešte viac váhať. Mnohých to odradí a siahnu po iných alternatívach mäsa. Dnes sa aj najväčší spracovatelia mäsa v EÚ prispôsobujú tejto protimäsovej kampani a na trh sami ponúkajú napríklad vegetariánske burgre. To len aby ich nepredbehla konkurencia. Je to paradox, ale je to realita – biznis, keď nechcú stratiť zákazníka.

Neviem sa zmieriť s faktom, že keď prídem do bežného mäsiarstva bude mi ponúknutý hamburger zo sóje. Tomuto fenoménu rastlinných náhrad a silnejúcej mediálnej mäsovej antikampane sa žiaľ nevyhneme. Je na nás vedcoch aby sme boli na tento boj pripravení a mali v rukách viac vedeckých argumentov za ako proti.

Farmárovi, keď môžem, by som poradila ostať pri svojom zdravom sedliackom rozume, ktorým sa riadi celý život. A konzument, ktorý nemá vážne zdravotné problémy, by určite nemal zo stravy mäso vynechať. Pestrá striedma strava s vyváženým podielom živočíšnych a rastlinných produktov je tým najlepším zdravotným kompromisom. Mäso, kostrová svalovina zvierat, je vo výžive už tisícročia nenahraditeľné. Ani umelým mäsom, ani vegetariánskymi náhradkami, ani zelenými kobylkami.


Celý rozhovor si budete môcť prečítať v januárovom vydaní AGROMAGAZÍNu na s.20-22.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

Za rozhovor poďakoval Marián Dukes, AGROMAGAZÍN

Snímka: Marián Dukes



NAJAKTUÁLNEJŠIE CENY AGROKOMODÍT

Online aktualizácia priamo z burzy Ceny na burze MATIF sú v EUR/t a ceny na burze CBoT v UScent/bušel. Aktualizované každých 10 minút

2021-08-agropoistenie

pottinger

agbiz-KUHN-performer

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

 

agromagazin

pole

mechanizacia

chov