logo

Meniny

pocasie16

                   3 dni  10 dní

foto-PD-Goral1PD “Goral“ Veľká Franková známe tradičnými mliečnymi výrobkami

Nádherná príroda Zamaguria je skutočným rajom pre turistov.

Podmienky pre poľnohospodárstvo sú ale oveľa náročnejšie v porovnaní s väčšinou iných regiónov Slovenska. Šikovní a pracovití ľudia však dokážu byť úspešní aj vtedy, ak to nemajú zďaleka také jednoduché na prvý pohľad. Dobrý príklad sme našli v rázovitej goralskej obci Veľká Franková, kde sídli Poľnohospodárske družstvo “Goral“.

 

Poľnohospodárske družstvo „Goral“ bolo pričlenené vo februári 1978 k JRD Zamagurie Spišské Hanušovce. V roku 1991 došlo

k rozdeleniu na dva samostatné družstvá a dodnes pôsobia ako samostatné subjekty, s podobným zameraním na chov oviec. Družstvo vo Veľkej Frankovej patrí výmerou k menším, z celkovej obhospodarovanej výmery 450 ha pôdy je len 25 ha ornej, zvyšok tvoria lúky a pasienky v nadmorskej výške od 700 až do 1000 metrov. To čo sa urodí na malom kúsku kamenistej ornej pôdy, väčšinou len jarný ovos a jačmeň, smeruje pre potreby živočíšnej výroby, prípadne ako výplata naturálií členom družstva a za prenájom pôdy. Z lúk, kde často svahovitosť prekračuje 12-13 stupňov a výnimkou nie sú ani 17 stupňové sklony, vyrábajú senáž do balíkov a seno.
Na kopce v okolí Veľkej Frankovej neodmysliteľne patria pasúce sa ovce. Na družstve chovajú 1600 kusov oviec plemena zošľachtená valaška. Ako hovoria predseda Jozef Pisarčík a vedúci RV a ŽV Ing. Jozef Zadžora: „Ovce máme v dvoch košiaroch v množstve 1 150 kusov, ďalšie stáda sú jahničky do 1 roka a mladé ovce nad 1 rok v množstve 450 kusov. Asi ako každý v obore máme veľký problém zohnať k nim nových ľudí. Človek so vzťahom k tejto práci sa musí už narodiť. U nás je to ešte ťažšie tým, že dojíme ručne. Preto plánujeme do budúcnosti zakúpenie strojovej dojárne.“
Aj keď nie je družstvo veľké výmerou, dokáže poskytnúť prácu 25 stálym zamestnancom, ktorých počas sezóny dopĺňa ešte niekoľko brigádnikov. Ľudia z manažmentu PD “Goral“ už dlhodobo veria tomu, čo má v tunajšom regióne tradíciu. Špecializácia na spracovanie a produkciu tradičných mliečnych výrobkov sa ukazuje ako správna cesta. Najlepšie o tom svedčí neustále narastajúci dopyt kupujúcich zo širokého okolia. Taktiež mnohí turisti, navštevujúci neďaleké Vysoké Tatry alebo Červený Kláštor, sa zvyknú zastaviť na družstve a priamo z dvora si zakúpiť chutný syr, bryndzu alebo iné výrobky. Z drvivej väčšiny sa potom stávajú pravidelní zákazníci. Ako sme mohli aj sami posúdiť, ťažko vôbec porovnávať chuť čerstvých syrov priamo z vlastnej syrárne s tými, ktoré často nachádzame na pultoch rôznych reťazcov. V širokom okolí Zamaguria nenájdeme ani žiadny priemysel, výrazne znečisťujúci životné prostredie. Miestne ovečky sú tak kŕmené zdravou horskou trávou a také mlieko následne aj spracovávajú na družstve.
O spracovaní mlieka a sortimente výrobkov nám viac povedala Mária Skrinská, vedúca syrárne: „Ročne nakupujeme v regióne a spracovávame okolo 300 tis. litrov kravského mlieka. Pri ovčom mlieku je naša potreba približne 140 tisíc litrov, z ktorých je polovica naša a zvyšok kupujeme od susedných chovateľov.
Z pasterizovaného ovčieho a kravského mlieka vyrábame Zamagurský ovčí slaný syr, Frankovský slaný syr z kravského mlieka, Goralský syrový korbáčik a v tomto roku sme spustili aj výrobu údeného syra. Bryndzu, s regionálnym názvom Frankovská 100 % ovčia a Frankovská plnotučná bryndza, vyrábame tradičnou receptúrou, syr musí zrieť v chladiarni    4 týždne pri 6-tich stupňoch, následne ho používame na výrobu bryndze. Tej vyrobíme ročne 150 t. Najnovšie plánujeme výrobu tradičného domáceho masla a čoskoro aj srvátkového tvarohu, čo by nám mohlo pomôcť zamestnať ďalších ľudí.“           
Pri pohľade na svahovitosť miestnych pozemkov je jasné, že už do strojov musia nastupovať traktoristi s odvahou. Kedysi vlastnili len klasické Zetory, všetky vybavené systémom Horal. Dnes síce obsahuje ich strojový park viacero novej techniky, ale vo vzornom technickom stave udržiavajú aj stroje s dávnejším rokom výroby. Napríklad kombajn Fortschritt E 512. Spomedzi nových spomenieme nedávnu investíciu, 120-tku traktor John Deere s čelnou a bočnou kosou Krone. Do budúcnosti by chceli zmodernizovať linku na zber sena, staršiu klasiku NTVS nahradí nový voz.  

foto-PD-Goral1
Foto 1: Horské lúky poskytujú zdravú pašu pre ovce. V pozadí hospodársky dvor družstva ležiaci pár desiatok metrov od poľskej hranice.  

foto-PD-Goral2

Foto 2: Na snímke zľava: Predseda Jozef Pisarčík a vedúci RV a ŽV Ing. Jozef Zadžora.



Ceny na burze MATIF sú v EUR/t a ceny na burze CBoT v UScent/bušel

pottinger

kuhn spravocanie pôdy

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

 

agromagazin

pole

mechanizacia

chov