logo

Meniny

pocasie16

                   3 dni  10 dní

osipaneSpracovanie ošípaných v USA sa vrátilo do normálu, ceny nie

Počas apríla bolo v USA pozitívne testovaných na COVID-19 niekoľko tisíc zamestnancov významných mäsokombinátov v USA,

čo viedlo k dočasnému prerušeniu ich prevádzky. Koncom apríla prepadlo jatočné spracovanie bravčového mäsa v krajine o takmer 50 % oproti objemom pred koronakrízou. Podobne na tom boli spracovateľské kapacity hovädzieho mäsa, kde došlo k utlmeniu výroby o tretinu v porovnaní s obdobím pred koronakrízou. Americký prezident koncom apríla nariadil mäsokombinátom ako strategickým podnikom znovu obnoviť výrobu. Tá začala postupne opäť nabiehať, keď počas mája sa jatočné spracovanie ošípaných v krajine zrýchlilo na 75 % pôvodných objemov spred krízy. V úvode tretej dekády júna pritom dáta USDA poukazujú na to, že denné spracovanie jatočných ošípaných v USA sa už dostalo na úroveň 99,7 % totožného obdobia vlaňajšieho roka, čo znamená, že spracovateľské závody opäť pracujú v pôvodnom režime. Prepad spracovania ošípaných v USA však pomerne citeľne načrel do zásob bravčoviny v amerických skladoch, ktoré počas mája poklesli o rekordných 51,6 tis. ton na deväťročné minimá 211,55 tis. ton. S návratom výroby na predkrízové úrovne by sa však mali zásoby bravčoviny v krajine znovu začať zotavovať. V tejto súvislosti je zaujímavé podotknúť, že ani výrazný pokles zásob bravčoviny v USA nateraz nepodnietil miestne farmárske ceny ošípaných v raste. Tie sa aktuálne hýbu v kľúčových výrobných štátoch Iowa a Minnesota (koncentruje sa tu tretina celkovej produkcie ošípaných v USA) na 18 - ročných minimách v okolí 0,63 USD/kg jat. hm., čo znamená, že farmári inkasujú za každú vykŕmenú ošípanú len okolo 62 USD.

/AGROBIZNIS/



Ceny na burze MATIF sú v EUR/t a ceny na burze CBoT v UScent/bušel

pottinger

kuhn spravocanie pôdy

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

 

agromagazin

pole

mechanizacia

chov