logo

Meniny

pocasie16

                   3 dni  10 dní

kernzaKernza: Viacročná plodina ako nová alternatíva pšenice

/AGROBIZNIS/

V súčasnej dobe sa 80 až 85 % všetkých potravín vyrobených v rámci rastlinnej výroby je generovaných z jednoročných plodín.

Svoje špeciálne zastúpenie tu majú práve zrniny, ktoré tvoria 45 % celkového príjmu kalórií ľudstva. Lídrom v tomto segmente ostáva pšenica. Pšenica sa však ako jednoročná plodina musí každoročne vysievať, zberať a pôda následne obrábať, čo do značnej miery zvyšuje environmentálnu záťaž krajiny. I preto šľachtitelia z Land Institute v štáte Kansas v USA už takmer dve desaťročia pracujú na vývoji „viacročnej pšenice“, ktorá by dokázala konkurovať tradičnej pšenici z pohľadu jej zastúpenia v potravinovom reťazci a súčasne jej pestovanie bolo ekologicky prijateľnejšie. Táto viacročná trvalá tráva s botanickým názvom Thinopyrum intermedium už má aj svoj marketingový názov – Kernza. A postupne sa začína presadzovať aj v potravinárskom priemysle. Zrno Kernzy sa totiž dá spracovať podobne ako pri pšenici na múku, z ktorej sa už dnes vyrábajú cestoviny, chlieb, rôzne cestá či dokonca i pivo.

Popri jej potenciálu v potravinárskom priemysle má plodina ambíciu ukázať svoj potenciál aj v oblasti ochrany pôdy a životného prostredia. V prvom rade ide o viacročnú plodinu, ktorá nevyžaduje intenzívnu agrotechniku, nakoľko odpadá orba či každoročné odstraňovanie plodiny z poľa. To poľnohospodárom šetrí čas, pohonné hmoty ako aj pracovnú silu. Ako trvalá plodina je Kernza odolná voči suchu, za čo vďačí svojej bohatej koreňovej sústave, ktorá siaha až do hĺbky 3 m. Korene rastliny sú pritom skvelým lapačom oxidu uhličitého. Prezident Land Institite Fred Iutzi plodinu opisuje ako pumpu, ktorá dokáže vytiahnuť oxid uhličitý z atmosféry a uložiť ho do pôdy. Plodina súčasne dokáže viazať dusík, čím znižuje jeho vyplavovanie do prostredia. To z nej na rozdiel od pšenice robí aj plodinu nenáročnú na výživu týmto makroprvkom. Až do obdobia mrazov ostáva zelená, čím efektívne chráni pôdu pred eróziou. Využiť ju pritom možno popri potravinárskom priemysle aj vo výžive zvierat, pričom v experimentálnych pokusoch sa javí ako ideálny podsev k lucerne.

Málo atraktívna pre poľnohospodárov

Napriek neodškriepiteľným environmentálnym benefitom je Kernza pre agrosektor ako aj potravinársky priemysel stále len okrajovou záležitosťou. Problémom plodiny je, že napriek tomu, že má v klase viacej zŕn v porovnaní s klasom pšenice, zrná majú aktuálne stále len pätinovú veľkosť tých pšeničných. Výnosovo sa tak na pšenicu zďaleka „nechytá“. Vedci z Land Institute však usilovne pracujú na tom, aby sa to zmenilo, pričom predpokladajú, že do 10 rokov sa im podarí Kernzu vyšľachtiť tak, aby jej zrná dosahovali 50 % veľkosti zŕn pšenice. Dlhodobým cieľom je vytvoriť aj semi trpasličie variety plodiny, zvýšiť výnosy plodiny tak, aby plne konkurovali pšenici a zlepšiť kvalitatívne ukazovatele pekárenskej kvality plodiny. Z pohľadu agrotechniky je Kernza pripravená na veľkopestovanie už dnes, keďže vyžaduje agrotechniku porovnateľnú s tradičnými obilninami. Tiež je nenáročná na klimatické podmienky, čo jej dáva predpoklad pre pestovanie vo viacerých kútoch sveta, pričom vyššie výnosy dáva v chladnejších podmienkach. V súčasnosti sa plodina komerčne pestuje na približne 500 hektároch, dominantne v USA. Je zrejmé, že Kernza nemá ambície stať sa v budúcnosti úplnou náhradou pšenice vo výžive ľudstva, no jej nové variety môžu priniesť farmárom pri jej lokálnom pestovaní profit, nehovoriac o environmentálnych benefitoch pre moderné farmy či výživu. Navyše sa zdá, že práve viacročné plodiny sú cestou ako znížiť environmentálnu záťaž a efektívne bojovať s klimatickou zmenou, čo sa zdá byť do budúcnosti pre ľudstvo jedna z najväčších výziev. Kernza je pritom plodina, ktorá dokáže simultánne chrániť pôdu a vzduch ako aj poskytovať obživu ľudstvu.

Ceny na burze MATIF sú v EUR/t a ceny na burze CBoT v UScent/bušel

banner-lemken-rubin10

banner-pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

 

agromagazin

pole

mechanizacia

chov